Klicka på de små bilderna och du kommer att se dem i större format.
Foto Bengt Rundquist.
Det kungliga landskapet
Nationalstadsparken är ett landskap med en unik blandning av natur och kultur som vi till stor del har de svenska kungarna att tacka för. Deras skiftande intressen har givit området dess säregna mångfald av natur-, kultur- och friluftsvärden. Exempelvis resulterade Karl XI:s stora jaktintresse i att han inhägnade Södra och Norra Djurgården till en stor jaktpark på 1680-talet. Gustav III smyckade på 1780-talet Brunnsvikens stränder med engelska parker där Haga blev kronan på verket.
Nationalstadsparken inrymmer även ett flertal stora idrottsanläggningar, bl a Olympiastadion från 1912. Det kungliga historiska landskapets natur-, kultur- och friluftsvärden bildar en omistlig helhet.
Naturvärden
Nationalstadsparken utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Av Upplands djur och växter lever ca 3/4 i Ekoparken. Bland däggdjuren kan nämnas räv, grävling, mård, mink och rådjur. Ett hundratal fågelarter häckar i området liksom åtta av Upplands elva fladdermusarter. Här lever även ett flertal arter som finns med på den nationella listan över utrotningshotade arter, framförallt en del mycket sällsynta insekter. Norra Europas största bestånd av grova ekar, finns här. Det är ofta här som många sällsynta arter har hittats.
Här finns en lista över samtliga artfynd i Nationalstadsparken!
Gå gärna själv ut och skåda och rapportera in i Artportalen, så ökar vi tillsammans på listan.
Kulturvärden
Nationalstadsparken har ett stort och varierat utbud av vackra hus och byggnader. Många av dessa är av högt arkitektoniskt värde och flera hundra skyddas som byggnadsminnen. Arkitekturen i landskapet varierar brett. Det finns fornlämningar från brons- och järnåldern. Vi har Karl XI:s fiskarestuga från 1690-talet, bostadsområden i funktionalistisk 1930-tals stil som Gärdet och Ekhagen, och modern 60-talsbebyggelse i Bergshamra. I Ekoparken finns fyra av de tio Kungliga Slotten. Bellmans visor, Strindbergs flanörstråk, Bobergs jugendarkitektur, Carl Milles skulpturer, Ulf Lundells romanfigur ”Jack” bidrar också till kulturvärdena.
Friluftsvärden
Nationalstadsparken med dess närhet till stenstaden i Stockholm och Solna utgör ett viktigt rekreations- och friluftsområde för storstadens invånare. En grön oas som är Stockholms och Sveriges mest besökta grönområde. Den livgivande grönskan renar luften, dämpar buller, bidrar till ett bra klimat i staden samt gör bevisligen storstadsborna friskare genom sin avstressande funktion. Nationalstadsparken innehar ett brett aktivitetsutbud, allt från härliga picknickställen till jogging- och skidspår. Området fungerar även som en pedagogisk arena för alla skolor i området från förskola till universitet.
En turistattraktion
Nationalstadsparken är Sveriges mest besökta grönområde, och även för besöksnäringen i Stockholm är Nationalstadsparken viktig som ett unikt turistmål. Med en mångfald av sevärdheter, bidrar området med viktiga turistinkomster till Stockholm. Sevärdheternas attraktionskraft stärks av den gröna miljön, exempelvis Skansen, Waldemarsudde, slottsmuseerna. Antalet besökare i Nationalstadsparken uppskattas till 15 miljoner varje år. Till den unika vilda stadsnaturen lockas också naturturism, fågelskådare m fl.