Stockholms naturskyddsförening med ordförande Anders Tranberg (ledamot i FfE:s styrelse) har drivit en kamp för de gamla ekarna i Kristinebergs slottspark, och vunnit!
I både mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen fick Naturskyddsföreningen rätt mot Stockholms Stad, som ville såga ner 9 st jätteekar i parken, till förmån för ett kontorskomplex (byggherre: NCC). Då överklagade Stockholms Stad till Högsta domstolen (HD), men nekades där prövningstillstånd. Dessa domar innebär ett genombrott för talerätten. Genom prejudikat kan domarna stärka miljörörelsens möjlighet att påverka planer och beslut som hotar rekreativa miljöer och den biologiska mångfalden.
Stockholms Stad valde att inte göra en grundlig inventering av ekområdet innan avverkningsbeslutet, utan bedömde det istället som ”osannolikt” att där skulle finnas rödlistade arter. Men i rätten kunde Anders Tranberg visa på förekomst av ekticka och oxtungssvamp. Skeppsvarvsfluga, orange rödrock, mindre svampklobagge, vedvivel och två fladdermusarter, nordfladdermus och större brunfladdermus har också observerats i området. Så Stockholms naturskyddsförening fick rätt i domstolen: faktaunderlaget om naturvärden och arter var undermåligt och det fanns en brist på miljökonsekvensbeskrivning i detaljplanen för fällningen av ekarna.
Tack vare kampen får nu ekarna stå kvar med sin biologiska mångfald, att njutas av framtida generationer!
”Vår talerätt fick stöd, även utan krav på betydande miljöpåverkan. Det är högintressant för alla miljöorganisationer. Kan man visa att en detaljplan påverkar miljön negativt går det att överklaga” säger Anders Tranberg till tidskriften Sveriges Natur.