Domen från den 4 mars, om hur förbuden i EU:s fågeldirektiv och livsmiljödirektiv ska tolkas, innebär att artskyddet måste skärpas i Sverige.
Den svenska Artskyddsförordningen grundar sig på EU-regler och har hittills tolkats som att hela den skyddade artens bevarandestatus måste påverkas av en verksamhet, för att förbuden ska aktualiseras. Nu slår EU-domstolen fast att skyddet gäller för alla individer inom arten. Det blir en stor skillnad för hur skogsbruk och andra markintensiva verksamheter får bedrivas i Sverige, och ger miljöorganisationer rätt.
Domen kommer efter att bland andra Naturskyddsföreningen i Härryda begärt att en skogsavverkning skulle anpassas efter EU:s naturvårdsdirektiv
Det här en väldigt positiv dom för den biologiska mångfalden och för skyddade arter. Det är glädjande att EU-domstolen lutar sig mot försiktighetsprincipen och tar krisen för den biologiska mångfalden på allvar
säger Michael Nilsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Härryda.
EU-domen innebär att det nuvarande arbetssättet i förhållande till artskydd måste ändras hos svenska myndigheter. Myndigheterna måste kunna förebygga verksamheter som skulle kunna vara skadliga för de arter som skyddas i direktivet.
Här kan du läsa mer om den nya domen.
Alla fåglar ska skyddas
Domen påverkar det aktuella fallet med sånglärkorna på Ladugårdsgärde vs Lollapalooza. EU-domstolen underkänner den svenska lagstiftningen som endast skyddar vissa hotade fåglar och inte alla fåglar. Att domen även slår fast att alla individer är skyddade borde tolkas som att en sådan intensiv verksamhet som Lollapalooza inte ska tillåtas på fåglarnas häckningsplats under deras häckningsperiod.
Mark och miljö-domstolen har också tidigare slagit fast att lärkorna måste skyddas enligt Artskyddsförordningen, som enligt EU-domen nu innebär ett skydd för varje individ inom arten.