Den 18 juni körde maskinerna in och klippte ned ängens mångfald av gräs och blommor på hela Ladugårdsgärde i Stockholm, och omvandlade ängen till en gräsmatta.
På Ladugårdsgärde häckar Sveriges mest stadsnära sånglärkor och efter denna kyliga vår är det många ungar som ännu inte blivit stora nog att kunna undkomma klippmaskinerna. Ladugårdsgärde är en del av den kungliga nationalstadsparken.
Klippningen skedde för att bereda plats för en tre dagars musikfestival, Lollapalooza. Förbundet för Ekoparken påtalade redan efter festivalen 2019 att en klippning före midsommar allvarligt skulle hota sånglärkorna på Ladugårdsgärde.
Tanken på de döda fågelungarna och den respektlösa behandlingen av ängens mångfald upprör många och Förbundet för Ekoparkens namninsamling har redan skrivits under av nära 1500 personer på bara några dagar.
Skriv under vår namninsamling här
Inslag i P4 Stockholm
”När man klipper hela ängen där lärkorna häckar så kommer man, när man gör det så tidigt som man gjorde i år, att döda fågelungar”, säger Jenny Rosen i inslaget.
I inslaget berättar Jenny Rosen att Förbundet för Ekoparken har sedan 2019 uppmärksammat att sånglärkornas ungar dödas av klippmaskiner om de kör in på ängen innan ungarna blivit flygfärdiga. Rekommendationen i Stockholm är att vänta till juli månad på ängar med markhäckande fåglar.
Länsstyrelsens beslut baserat på brutet löfte
KDF svarar i P4 Stockholm på vår kritik, att klippningen har fått godkänt av Länsstyrelsen. ”Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det är rimligt att hålla ett evenemang på den här platsen, med hänsyn till djur och natur”, säger Magnus Andersson, slottsfogde.
Men Länsstyrelsens godkännande baserades på att KDF i sin anmälan lovat att spara den sydöstra delen av ängen åt lärkorna: ”Därvid sparas tre stora ytor som ej klipps, för att lärkan skall kunna häcka en eventuell andra gång.”
Länsstyrelsens beslut om godkännande lyder således: ”Länsstyrelsen har från allmän naturvårdssynpunkt inget emot den anmälda åtgärden, under förutsättning att den utförs i enlighet med anmälan och utelämnar den sydöstra delen.”
Men istället för att spara denna lärktäta del av ängen så som utlovat, klipptes alltså HELA Ladugårdsgärde!
Vi är dock lättade att höra Magnus Andersson säga i radio att evenemanget kan genomföras bättre både med avseende på utbredning på fältet och tidpunkt för evenemanget. Vi hoppas att de rekommendationer som gäller i Stockholms stad hädanefter ska efterlevas på Ladugårdsgärde: Ingen slåtter före 1 juli.
Bättre att välja en plats som inte är ett grönområde
– Det är polisens uppgift att utreda om det är den som upplåter marken, arrangören eller den entreprenör som utförde klippningen som är ansvarig, säger FFEs ordförande Richard Murray till tidningen Mitt i. I intervjun med tidningen konstaterar han också att det vore mycket bättre att välja en plats som inte är ett grönområde.
Magnus Andersson från KDF säger i samma artikel att Ladugårdsgärde traditionsenligt slagits vid midsommar. Men det stämmer inte: till och med nittiotalet betade Kungens får här. Under 2010-talet har vi dokumenterat ängen, som stått orörd för lärkorna minst till juli, förutom 2019 då Lollapalooza genomfördes första gången. Lärkornas häckning finns dokumenterad för alla år i Artportalen.
KDF hänvisar också till ”Lärkprojektet”, som genomfördes tillsammans med WWF och FFE (i artikeln omnämnd som ”sin egen ornitologiska utredning”). Men av Lärkprojektet framgår att Bird Life Sverige (då SOF) rekommenderar att vänta med slåtter till efter midsommar (Lärkseminarium 14 mars 2013), att lärkpar fortfarande matar ungar i slutet av juni och att Lärkprojektets utredare oroar sig för effekterna på lärkorna av festivalen Summerburst, som hölls på den norra delen av fältet och sedan på Sportfältet. Det är tydligt att lärkorna kommer igång med häckningen olika tidigt olika år och att det varierar mellan olika par. Några kan få ut flygga ungar till mitten av juni, medan andra fortfarande matar efter midsommar.
Lärkprojektet genomfördes för att trygga lärkorna i förhållande till Nationaldagsgaloppen. Att klippa hela ängen långt före midsommar och ha en festival med över 50 000 besökare på alla lärkornas häckningsplatser fanns inte på tal när Lärkprojektet genomfördes.
Besökare på förbundets Facebooksida uttrycker sorgen och ilskan
” Vissa människor tar ALDRIG hänsyn till djuren!”
”Detta är bara inte sant!!!!!!SKÄMS”
”Fruktansvärt! Ängen före klippningen var väl också en plats där fjärilar, bin och humlor stortrivdes. Vad hände med värnandet av den biologiska mångfalden?”
”Dom kan väl senarelägga festivalen tills att lärkornas ungar blivit stora!”
På Lollapaloozas Facebooksida skriver besökare också
”Synd att ni inte tar hänsyn utan skadar och förstör för djuren! Hade ju bara kunnat flytta datumet åtminstone så fågelungarna åtminstone kunde överlevt Fruktansvärt elakt och egoistiskt! Vidrigt! Trodde bättre om er! Besviken!”
”Really really bad that your festival requires the grass at Ladugårdsgärde to be cut where the larks currently are nesting and had chicks. They are the only larks in the Stockholm area and they have been nesting there for God know how long but now they don’t get to reproduce. That grass cutting killed the chicks as the lawnmower ran them over so you could have your festival. Great work! Dare to care! How about better planning and choice of time?”
Klippningen av Ladugårdsgärde polisanmäls
Alla fåglars fortplantningsplatser och viloplatser har ett strikt skydd mot att förstöras. Fåglarna får heller inte störas där. Skadan är redan skedd och troligtvis har ett brott begåtts. Därför polisanmäler Förbundet för Ekoparken den anmärkningsvärt tidiga klippningen av ängen.
Samtidigt överklagas Länsstyrelsens godkännande till Mark- och miljödomstolen.
Här kan du läsa vår polisanmälan: Polisanmälan
Här kan du läsa mer om sånglärkornas häckning och varför ängen inte ska klippas före juli: Sånglärkans häckning
Länsstyrelsens godkännande har också överklagats till Mark- och miljödomstolen: Överklagande MMD