Inte ens arméns stridsvagnar åstadkom så stora skador på den månghundraåriga blomsterängen som festivalen Lollapalooza. De tunga jättelastbilarna som kommer med all utrustning blev förödande för ängen och dess biologiska mångfald. Såren kommer att bli kvar länge. Skräpet med all mikroplast blir till en viss del kvar i all evighet.
Inte nog med att festivalen Lollapalooza ockuperar Ladugårdsgärde i nästan en hel månad med etablering, genomförande och avetablering – och klipper gräset så tidigt och i så stor omfattning att sånglärkans häckning omöjliggörs och ägg och ungar skadas – dessutom efterlämnar festivalen ett sönderkört Ladugårdsgärde.
Detta är inte bara brott mot artskyddet utan också mot lagen för Nationalstadsparken. Länsstyrelsen försummar sin skyldighet att hålla uppsikt över parken och djurskyddet. Djurgårdsförvaltningen som upplåter Ladugårdsgärde och tjänar stora pengar på detta lever heller inte upp till den vad den kungliga dispositionsrätten stadgar: ett löfte givet av kung Karl XIII till Sveriges riksdag att verka för Djurgårdens förskönande.
En unik blomsteräng i en storstad
– Platsen är unik, att vara på en yta så centralt i stan som är så levande, säger Anna Sjölund festival director för Lollapalooza Stockholm, till Expressen.
Vi håller med! Platsen är unik. Få storstäder kan stoltsera med en månghundraårig blomsteräng, rik på växtarter, pollinatörer och fågelliv. Den annars lantliga sånglärkan är något för stockholmarna att vara stolta över.
Om ett evenemang inte kan anpassas efter platsens biologiska mångfald, så som det står i både lagen och i Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken, så är platsen inte rätt för evenemanget.
Läs våra uttalanden i Expressen
Olagligt att skada naturen här
På andra platser restaureras naturen, men här i Nationalstadsparken förstörs den. Ängen har funnits i många hundra år och hör ihop med Stockholms historia. Den stora ängen är ett rikt myller av växtliv och många olika arter av fjärilar, humlor, bin, skalbaggar… Den har fått vara ifred från exploatering i alla århundraden. Fram till festivalen Lollapalooza började hållas här 2019. Bara ett stenkast bort arbetar man med projekt pollinera parken. Samtidigt trasas denna viktiga plats för pollinatörer sönder.
– Det är alldeles förskräckligt. Man förstör djur och natur, blockerar fältet och sen lämnar man det sönderkört och nedskräpat. Det ser förskräckligt ut, säger Richard Murray, ordförande i FFE till TV4. Han förklarar att det orsakar stor skada på djur och natur, och dessutom är olagligt.
– Detta är nationalstadspark, där får man inte skada naturen. Det är uttryckligt skrivet så i miljöbalken, som talat om att den här typen av skador inte får orsakas, säger han.
Festivalernas greenwashing
Det är helt enkelt fel att köra in med slåttermaskiner på en blomsteräng i Nationalstadsparken med skyddslösa fågelungar, för att sedan köra sönder ängen till oigenkännlighet med tunga lastbilar. Om artister vill flyga in till Stockholm just den tid på året då naturen är som känsligast, så är naturen fel plats för festival.
Vid årets festivaler på Djurgården bjöds in till samtal om klimatet. Sådana samtal är alltid bra. Men då ska man också veta att vi inte får klimatresiliens utan den biologiska mångfalden. Genom dessa samtal, med Djurgårdens vackra skogar som fond, ger festivalerna ett grönt intryck samtidigt som de trasar sönder den natur som de befinner sig i.
Vi kan inte rädda världen om vi samtidigt förstör den, utan räddningen ligger i att vi lär oss att visa hänsyn, ner till minsta fågelunge.