Miljöpartiet de Gröna har förhandlat fram en överenskommelse med Alliansen (M, KD, C och L) för styre i Stockholms stad de kommande fyra åren. Överenskommelsen har inte publicerats i sin helhet, men vissa saker har läckt ut. En viktig del av överenskommelsen är att Stockholms stad avser att dra tillbaka sitt överklagande av domen mot Nobel Center på Blasieholmen.
Därför kan vi se så här positivt på Blasieholmen i fortsättningen, ett bevarat Tullhus (kanske använt av Nationalmuseum), en livlig båttrafik och en upprustad park. Segern ska firas på Nybroplan den 1 november 12-13.
Ur parkens synvinkel är detta en viktigt erkännande av att man inte i zonen närmast parken får göra vad som helst. Hela parken är ett riksintresse och enligt lagen får riksintressen inte skadas överhuvudtaget, och det gäller också åtgärder vidtagna utanför parken. Så här skrev Riksantikvarieämbetet i sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen:
Det är framför allt fronten mot stenstaden och upplevelsen av vattenrummet runt Nybroviken/Ladugårdsviken som påverkas från viktiga platser och utsiktspunkter i Nationalstadsparken, bl. a. från Skeppsholmen, Galärvarvet och från vattenområdena i Ladugårdsviken och Norrström. Fronten mot stenstaden, så som den upplevs från delar av Nationalstadsparken kring Ladugårdsviken kan komma att upplevas som framskjuten i och med att den nya byggnaden volymmässigt anknyter till dagens kvartersvolymer och således flyttar fram fronten. Ett område som idag utgör en centralt belägen såväl historisk som visuell och funktionell övergång mellan den maritimt präglade miljön på Skeppsholmen och stenstadens handelskvarter kommer att försvinna. Det innebär att läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts och handelsstad går förlorad.
Det historiska landskapets kulturvärden skulle ha skadats i strid med skyddet för Nationalstadsparken.