5-7 oktober ordnade Förbundet i samverkan med Naturhistoriska riksmuseet och Världsnaturfonden, WWF en konferens om biologisk mångfald i Nordens och Baltikums städer. Siktet var inställt på att behandla och utbyta erfarenheter av arbete med att stärka den biologiska mångfalden i städerna.
Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken: – Konferensen visade att huvudstäderna i Norden och Baltikum samt ett antal mindre städer har en mycket bra bild av situationen och vet vad som måste göras. Men att politiken inte hänger med. Vissa storstilade projekt har genomförts som eftergift för miljörörelsens påtryckningar – Förbifarten väster om Stockholm går mestadels i tunnel – men det systematiska arbetet för att på lång sikt gagna den biologiska mångfalden i dessa städer är svagt. Insikten att den biologiska mångfalden i städer är kritisk för den biologiska mångfalden i världen som helhet.
X
Alexandre Antonelli, professor i Göteborg och forskningschef på Kew Garden i London: – Överenskommelsen om biologisk mångfald som träffades i Montreal av mer än 200 länder 2022 under FNs ledning är mänsklighetens sista hopp. Samtidigt är överenskommelsen mycket hoppingivande.
X
Rapporten ger en rik och genomträngande bild av hur olika städer – Köpenhamn, Stockholm, Oslo och lilla Trollhättan samt ett stort antal finska städer m.fl. arbetar med biologisk mångfald.
X
Ladda ner rapporten här.
X
Richard Murray
Ordförande/President Förbundet för Ekoparken/Ekoparken Association
Drottningholmsvägen 1
112 42 Stockholm
+46-(0)8-6521479
+46-(0)768-016897
Drottningholmsvägen 1
112 42 Stockholm
Sverige/Sweden