Vi måste vända trenden för den pågående förlusten av biologisk mångfald. Vi får mer och mer belägg i forskningen för att vi människor mår bra av att vara i naturen, och helst natur rik på mångfald. Samtidigt är biologisk mångfald både en buffert mot pandemier och en motvikt i klimatkrisen.
Vi är en del av naturen och beroende av den, konsekvenserna av massutrotningen blir mycket allvarliga. Man kan fråga sig hur vi vill att världen ska se ut om några decennier. Dessutom finns en växande rörelse som hävdar naturens egen rätt att finnas, oberoende av nyttan för oss människor.
Det finns stor potential att stärka den biologiska mångfalden genom städerna, så länge den tas tillvara i stadsplaneringen.
– Det säger Emelie Persson Lindqvist, hållbarhetschef inom industri och energi på företaget Sweco, som har skrivit rapporten.En möjlighet är att låta den lokala biologiska mångfalden bland träd, buskar, vattenhål, parker och trädgårdar bli en naturlig del av stadslandskapet för att främja välbefinnandet hos såväl människor som naturen. Växtlighet ger djuren möjlighet att fortplanta sig samtidigt som det minskar buller, ger skugga, mildrar konsekvenserna av värmeböljor och förhindrar klimatförändringar, säger Emelie Persson Lindqvist.