I Kungliga Nationalstadsparken är antalet pollinerare lågt vilket konstaterats i inventeringar. Projektet Pollinera Parken, som initierats av Förbundet för Ekoparken och som U&We medverkat till, vill tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Vetenskapens Hus ändra på det. Medel från Länsstyrelsen har erhållits för arbetet. Nu ska Nationalstadsparken få fler pollinerare, med en mångfald av bin, humlor, fjärilar, och andra pollinerande insekter! Projektet Pollinera parken kommer att stärka den biologiska mångfalden av växter, och återställa kulturhistoriska landskap.
Mer surr i Nationalstadsparken
En skötsel som är ekologisk och pollinerarvänlig ger fler näringsställen och mer surr i Nationalstadsparken. Flera områden i parken kommer att få vackra och artrika miljöer. Bergiusvägen kommer att återfå sina ängar, fruktträdgårdar och odlingslotter. Det tidigare regementet i Frösundavik ska få ängar med vilda växter, och planteringar med pollinerarvänliga växter som blommar hela säsongen. Barnen vid skolan i Frösundavik ska få en skolträdgård att sköta. I Hagaparken har redan en gräsyta gjorts om till äng vid Fjärilshuset. Pollinerarna ska få mat, boplatser, och det ska finnas bra spridningsvägar för våra pollinerande vänner!
Genom balkonger, rabatter och innergårdar kommer också allmänheten att engageras i projekt Pollinera parken och bjudas in att plantera pollinerarblommor. Med start på Gärdet kommer de boende att vara med och göra Nationalstadsparken till ett pollinerarparadis.
Inom projektet kommer vi också att arbeta med kunskapsspridning, om vad pollinerare behöver, och hur viktiga de är för vår matförsörjning. Utbildning om ekosystemtjänster och pollinerare kommer att erbjudas förskolelärare och lågstadielärare, som också kommer att få speciella fröblandningar att plantera tillsammans med barnen. Sedan kan barnen att föra sin kunskap vidare till sina föräldrar. Maskrosor är humlemat, inte ogräs!
Projekt Pollinera parken drivs av flera organisationer och projektledare är Märtha Angert Lilliestråle. Förbundet för Ekoparken, Kungliga Djurgårdsförvaltningen, Länsstyrelsen och Vetenskapens Hus står bakom projektet. Andra som medverkar i det är Naturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet, Naturhistoriska Riksmuseet, Rosendals Trädgård, Fjärilshuset i Haga, Royal Park Hotel i Frösundavik, Stockholms Koloniträdgårdar och Solna stad. Genom Stockholm Loves Pollinators är Stockholms Miljöförvaltning, Norrmalms Stadsdelsförvaltning, Engelska kyrkan, Association of Diplomats i Stockholm och U&We/Bin i Stan aktiva i Projekt Pollinera parken i Nationalstadsparken och i Stockholms Stad.