Under 2022-2023 genomförde Förbundet för Ekoparken insatser i Nationalstadsparken för att stärka förutsättningarna för pollinerande insekter och sprida information om biologisk mångfald.
Projektet har tagit fram underlag för att välja ut åtgärder och lämpliga platser för dessa åtgärder. Ett stort antal praktiska insatser har sedan gjorts för att stärka Nationalstadsparkens innehåll som gynnar pollinerare och biologisk mångfald. Informationsspridning har genomförts genom olika kanaler och genom fortbildning av lärare.
Odlingslotter i Bergiusdalen
På en öppen gräsyta har ett koloniodlingsområde skapats som ska ha inriktning på att gynna pollinerare och sprida information om biologisk mångfald. Odlingslotterna har kommit till genom ett samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning och Stockholm stad.
Nektarrika ytor i Bergiusområdet och Frösundavik
Flera olika typer av nektarrika ytor har skapats som nektaråkrar, blomsterängar och nektarrika buskplanteringar. Nektaråkrar sås med fröblandningar som skapar en stor volym av nektarrika örter som också ger en blomningen som håller på under en lång period. Nektarrika buskar ger också möjligheter till nektarrika blommor under en lång blomningsperiod. Ytorna har planerats och genomförts i samarbete med berörda markägare.
Boplatser för pollinerare
Död ved har lagts upp i lämpliga lägen. Främst på solbelysta platser men även mer skuggiga platser.
Flytande blommande öar i Brunnsviken för pollinerare
För att förbättra miljön för pollinerare och skapa bättre spridningssamband nord-sydligt inom Nationalstadsparken mellan Hagaparken och Ulriksdal har tre mindre öar i storlek 8-10 kvadratmeter placeras utanför den stensatta stranden som tidigare saknade blommande strandväxter.
Gröna balkonger
För att stärka grönstrukturen för pollinerare i Getingmidjan på Gärdet mellan södra och norra Djurgården har informationsåtgärder och rådgivning till boende i området genomförts.
Mer Surr i skolan
Utbildning av lärare med inriktning på pollinerare och hur deras miljö kan stärkas. Lärarfortbildning är genomförd i samarbete med Vetenskapens hus och Naturskyddsföreningen.
Bilder







