”Ingen annanstans kan man så nära stadens centrum uppleva lärkans sång”! Orden kommer ur Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken, och är skrivna om Ladugårdsgärde. Nu hotar festivalen Lollapalooza den biologiska mångfalden på Ladugårdsgärde. Ängen slås med maskiner under lärkornas häckningsperiod, för att förbereda för festivalen. De lärkor som inte hinner undan kan hamna i slåtteraggregatet.
År 2020 fick lärkorna vara i fred då festivalen tvingades ställa in. Det är enligt Artskyddsförordningen förbjudet att avsiktligt störa häckande fåglar. Men efter 1,5 års handläggningstid har nu Länsstyrelsen beslutat att inte vidta någon åtgärd. Förbundet för Ekoparken har överklagat beslutet.
Vi tror inte att artister och festivalbesökare vet om att festivalen kan döda fågelungar, säger Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken
Ängen blev till grus
Hotet mot sånglärkorna är inte det enda problemet med att ha festivalen på denna tid och plats. Till festivalen 2019 lades dessutom grus ut över ängen. Nu har man lovat att inte lägga ut nytt grus, men det grus som är lagt där kommer att ligga kvar. Trots att det inte får tillkomma hårdgjorda ytor på Ladugårdsgärde. Länsstyrelsen konstaterar att 25 000 kvm av ängsmarken belades med grus (!) och att KDF borde ha ansökt om samråd innan detta gjordes. Men eftersom det inte går att bevisa att det fanns rödlistade arter där innan gruset lades ut, så tycker inte Länsstyrelsen att detta är tillräckligt för att göra en anmälan om brott mot Miljöbalken, om inverkan på naturmiljön. Får man hälla ut grus över en månghundraårig betesmark i ett skyddat område (Nationalstadsparken)? Svaret på den frågan blir symboliskt viktigt.
Stor nedskräpning är svår att undvika, när 50 000 besökare vistas samtidigt på Ladugårdsgärde. Skräpet blåser lätt rakt ut i vattnet, eller in i hagar och skog. Dessutom riskerar man skada på Gärdets fornlämningar, och de rika kulturhistoriska miljöerna.
Ladugårdsgärde ska vara en allmän plats och får enligt Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken inte stängas för allmänheten i mer än några dagar. Ändå stängs hela ängen av för allmänheten under två veckor. Har Vård- och utvecklingsplanen ingen betydelse för vad man får göra i Nationalstadsparken?
”Evenemang ska i tid och rum förläggas så att växt- och djurlivet inte skadas och genomföras så att områdets karaktär och immateriella värden kan upplevas även under evenemangen.” – Vård och utvecklingsplan för Kungliga Nationalstadsparken, s. 128.
Nu finns det ingen inblandad som kan påstå sig inte känna till att lärkorna kommer att ha ungar på Ladugårdsgärde den 10 juni 2021.
Förbundet för Ekoparken