I detaljplanen för Albano som gav grönt ljus för att bygga 150.000 kvm student- och forskarbostäder samt lokaler för Stockholms universitet ingick att Roslagsvägen mellan Roslagsbanans bro över Roslagsvägen och Roslagstull skulle utformas som en stadsgata. Detta i första hand för att förbättra detta campusområde men också för att dämpa inverkan på Brunnsviken. Stockholms stad har hinitills inte gjort något åt saken och har verkat vilja lämna vägen som den är. Därför uppvaktades Trafikborgarrådet Daniel Helldén…… av inte mindre än sju organisationer den 25 maj: Stockholms universitet, Akademiska Hus, Svenska Bostäder (företräddes av AH), Kungliga Djurgårdens Förvaltning, Haga-Brunnsvikens Vänner, Kommittén för Gustavianska Parken och Förbundet för Ekoparken. Stockholms universitet framförde vikten av att utforma vägen/gatan för att få ned hastigheter och buller. Universitetet är starkt oroat av den bristande trafiksäkerheten, när många studenter och lärare kommer att gå, cykla och åka buss till området, och det fortfarande är motorvägsstandard och 60 km i tim. Många kommer att vilja ta sig över Roslagsvägen mellan Kräftriket och Albano. För Akademiska hus gäller detta fastighetsekonomi och värdet av den utemiljö som man nu håller på att skapa, ett antal stora terrasser som är tänkta för kaféer och som studieplats och en ambitiös parkanläggning. Allt detta blir i stort sett värdelöst med fortsatt hård trafik alldeles intill. Dagvattnet ska tas om hand i sedimenteringsbassäger innan det rinner ut i Brunnsviken, men innan Stockholm vatten vet hur Roslagsvägen kommer att utformas kan man inte gå igång med några arbeten. Hela campusmiljön står och faller med hur Roslagsvägen utformas. Kungliga Djurgårdens förvaltning framhöll värdet för det historiska landskapet, liksom Haga Brunnsvikens vänner, som särskilt framhöll hur starkt bullerpåverkad Brunnsviken är från Roslagsvägen. Kommittén för Gustavianska Parken betonade vikten av att cykelvägarna till Albano och mellan KTH, SU och KI utformas på ett sätt som stimulerar till cykling. Förbundet för Ekoparken lade till vikten av att området, inklusive vägen, kan fungera som spridningsväg för djur.
En utredning gjord 2015 redovisar fem olika alternativ och rekommenderar alternativ fyra som innebär en bussfil och en bilfil i vardera riktningen, breda GC-banor och trädplantering på ömse sidor om vägen och i mitten. Allt detta ryms utan att ta parkmark i anspråk. Några trafiktekniska hinder mot en sådan lösning har inte anförts. Hastigheten borde sättas ned till 40 km i timmen. Det kostar att bygga om vägen, men det är inte några fantasisummor – ändå förefaller det vara på pengafrågan som ärendet stannat.
Daniel Helldén och hans borgarrådssekreterare Thomas Karlsson lyssnade och ställde i utsikt en samrådsgrupp med de organisationer som uppvaktat honom denna dag för att ta fram en bra lösning. I lösningen vill vi i Förbundet för Ekoparken att frågan om en ny GC-bro över Roslagsvägen ska ingå – förbundet är kritiskt till en sådan lösning och förderar en ljusreglerad plankorsning, vilket bör bli möjligt om Roslagsvägen utformas som stadsgata med 40 km i tim.