De senaste åren har Nationalstadsparkens känsliga mark i allt högre utsträckning börjat användas för festivaler, även på ängsmark och när djuren har ungar. Det här är djurens mark och den här naturen är skyddad enligt lagen om Nationalstadsparken, säger Catherine Engellau, vice ordförande för Djurgårdens Hembygdsförening i en radiointervju. KDF går över gränserna för sin uppgift när de tillåter festivaler i Djurgårdens natur under djurens häckningstid.
Det är fel plats, fel tid och fel omfattning!
säger Catherine Engellau, vice ordförande för Djurgårdens Hembygdsförening.
Hör intervjun med Katrin Engelau i P4 Stockholm
I radioprogrammet säger Magnus Andersson, KDF, att deras uppdrag är en balansgång mellan olika intressen och att natur och kultur ska balanseras mot boende, arbetsplatser, idrott m.m. Men uppdraget är att utveckla biologisk mångfald, kulturmiljöer och rekreationsmöjligheter i Nationalstadsparken utan att skada natur- och kulturvärden. Nationalstadsparken ska inte exploateras utan skyddas.
Ingen svår balansgång
I själva verket har bostäder och arbetsplatser absolut ingenting med Nationalstadsparkens värden att göra. Idrott och festivaler kan räknas in i ”rekreation”, under villkoret att ingen skada uppstår på natur och kulturvärden. Ordet ”balansgång” låter som att man ibland behöver göra avkall på natur- och kulturvärden för att gagna andra värden. Men så är inte alls fallet. Lagen om Nationalstadsparken förbjuder strikt ”negativ inverkan av någon betydelse för de avsedda värdena”. Här finns ingen svår balansgång, utan tydliga riktlinjer.
Därför framförde vi kritik vid det samrådsmöte den 1 juni i år, som nämns i intervjun. Evenemang måste genomföras med hänsyn till den vilda naturen och till områdets unika kulturvärden.
Skyddad natur säljs ut till musikfestival
Nyfödda rävungar, harpaltar, rådjurskid, nykläckta fågelungar lämnas ensamma då deras mammor hindras från att nå sina bon på grund av de stora stängsel som satts upp runt musikfestivalen Rosendal Garden Party.
Djurens ungar får betala med sina liv för den intäkt som tillförs Kungl. Djurgårdens förvaltning då marken i Nationalstadsparken hyrs ut 9-11 juni till festivalarrangören Scorpio. Det görs under den viktigaste perioden för viltets fortlevnad.
Det skriver Djurgårdens hembygdsförening i ett öppet brev till KDF angående Rosendal Garden Party.
Ängen där lärkorna har ungar klipps ned
Halva ängen Ladugårdsgärde har i år klippts redan i maj. Detta är områden som sånglärkorna häckar på. Vi hann inte dokumentera vad som hände med lärkornas ungar under denna klippning.
Redan i Lärkprojektet 2015 noterades att den klippning som utförs tidigt på säsongen, för att styra lärkornas häckning bort från områden som används av Nationaldagsgaloppen, gjorts väl stor och borde reduceras. Att döma av årets karta som KDF skickat och som utvisar var klippning planerats, har detta råd inte följts utan klippningen har snarare utökats.
Den 16 juni rullar maskinerna ut igen, inför Lollapalooza. Hela två veckor innan rekommenderat där det finns markhäckande fåglar. Vi hade hoppats att rekommendationer för Stockholms stad i år skulle efterlevas på Ladugårdsgärde: Ingen slåtter före 1 juli.*
Magnus Andersson, slottsfogde, svarade förra året i radio att festivalen kan genomföras bättre både med avseende på utbredning på fältet och tidpunkt för evenemanget. Men i år börjar festivalen till och med tidigare än förra året, redan 29 juni. Förbundet för Ekoparken undrar hur fågelungarna ska skyddas från att bli överkörda?
* ”Mitten eller senare delen av juli är idag ett gott riktmärke för den rätta tiden att sätta igång slåttern. Då har de flesta växter hunnit samla tillräckligt med näring och sätta frö, och gräsmarkhäckande fåglar har oftast fått sina ungar på vingarna då” Naturvårdande skötsel i Stockholms stad.
* ”Tidpunkterna för slåtter inte ligga innan första veckan i juli. I Stockholm får slåttern gärna ske senare med hänsyn till markhäckande fåglar som sånglärka,” Naturvårdande skötsel i Stockholms stad, s. 82.
Stick i stäv med Vård- och utvecklingsplanen
”Ingen annanstans kan man så nära stadens centrum uppleva lärkans sång”! Orden kommer ur Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken, och är skrivna om Ladugårdsgärde.
Där står också att läsa, om rekreation och nyttjande på Ladugårdsgärde:
- Ladugårdsgärdes många olika rekreationskvaliteter ska bevaras och utvecklas. Funktionerna som rekreationsområde, sportfält och plats för tillfälliga evenemang ska bestå. Det ska vara en balans mellan nyttjande av Ladugårdsgärde för evenemang och dess användning för friluftsliv och promenader.
- Evenemang ska i tid och rum förläggas så att växt- och djurlivet inte skadas och genomföras så att områdets karaktär och immateriella värden kan upplevas även under evenemangen. Ett evenemang ska ta området i anspråk högst under några dagar och miljön omgående återställas. Evenemang som är särskilt trafikalstrande bör undvikas.
Stick i stäv med överenskommelse
Ett gemensamt lärkprojekt och ett tvåårigt samråd mellan FFE och dåvarande slottsfogden Gunnar Haeger genomfördes för cirka tio år sedan inför den första Nationaldagsgaloppen på Ladugårdsgärde. Det här resulterade i en rapport 2015 och Nationaldagsgaloppen godkändes av FFE, på villkor att rekommendationerna i lärkprojektets rapport följdes. Redan i Lärkprojektet 2015 noterades att den klippning som gjorts tidigt på våren, för att styra lärkornas häckning bort från Nationaldagsgaloppens områden, blivit väl stor och borde reduceras.
Lärkinventeringen hade visat att lärkorna häckar över i stort sett hela Ladugårdsgärde. Därför måste evenemang genomföras med stor försiktighet. Men trots överenskommelsen med KDF, har klippningen i år utökats istället för att ha begränsats. Till Nationalsdagsgaloppen har lagts Veterandagen, som också motiverar klippt yta, enligt KDF, och redan kring slutet av maj klipptes halva fältet, till stora delar de ytor som är bäst för lärkornas häckning. Ett mycket stort antal häckningar torde därav ha förhindrats eller förstörts. Och den 16 juni klipptes nästan hela resten av ängen, med endast 15 % i utkanterna lämnade.
Här kan du läsa mer om vår kamp för den mångfaldsrika ängen Ladugårdsgärde