Skuruparken, som ligger i Nacka, strax söder om Skurubrons västra landfäste har i många år utgjort en intressekonflikt mellan byggbolaget JM, Nacka kommun, stugägarna i området och den ideella föreningen Skuruparkens vänner.
JM äger marken men kommunen har tidigare varit villig att tillmötesgå de närboendes önskemål om att göra området till ett naturreservat. Området är det enda som ger de närboende möjlighet till kontakt med Skurusundet. Det har också dokumenterat mycket höga naturvärden. Ett problem som man haft att hantera är att det i området sedan länge funnits cirka 65 fritids/weekendstugor. Området är helt oreglerat, det finns ingen plan för området och stugorna saknar både bygglov och avlopp. Ett fåtal framkomliga vägar finns, där dessa slutar kör bilar ut i terrängen. Stugorna uppstod successivt sedan området från början upplåtits för camping. Många är i dåligt skick eller helt förfallna. Andra har enkelt rivits och ersatts med helt nya hus, särskilt sedan JM börjat ge stugägarna 15-årskontrakt. Inom området råder 300 m strandskydd.
En person som tog över en stuga – tämligen fallfärdig – rev den och byggde en helt ny, utan bygglov. Detta har Skuruparkens vänner försökt förmå kommunen att agera mot. Utan framgång. Kommunen beviljade dispens från strandskyddet och gav bygglov i efterhand. Skuruparkens vänner överklagade kommunens beslut först till länsstyrelsen, sedan till Mark- och miljödomstolen. Båda instanserna gick på kommunens linje.
När sedan ärendet togs upp i Mark- och miljööverdomstolen blev utslaget den 6 juli i år det motsatta. Mark- och miljööverdomstolen ansåg att den stuga som revs saknade värde som bostad och därmed inte berett det rörliga friluftslivet några hinder. Att då ersätta den med en ny byggnad innebar att inskränka allmänhetens fria tillgång till det strandskyddade området. I en parallell dom underkände Mark- och miljööverdomstolen att kommunen givit bygglov i efterhand.
Seger för Skuruparkens vänner
Detta har inneburit ett betydande juristarvode, som har finansierats genom crowd-funding. Hur Skuruparkens vänner nu ska gå vidare med andra olagliga fritidshus i Skuruparken återstår att fundera på. Kommunen borde nu vara beredd att följa domstolens utslag och på anmodan av Skuruparkens vänner självmant börja ta itu med de olagliga byggnationerna. Föreningen planerar att arbeta på att frågan om naturreservat ska tas upp igen, att en skötselplan för den värdefulla naturen görs och att området återställs till den engelska landskapspark som den en gång var på slutet av 1700-talet.
Denna artikel är skriven efter text av Gunilla Ingmar, Skuruparkens vänner
Se vidare: Domen i strandskyddsärendet Svea Hovrätt M 2761-20 och Domen i bygglovärendet Svea Hovrätt P 2766-20