Järvakilen, som sträcker sig från Sigtuna till Sörentorp i norra delen av Kungliga nationalstadsparken, är en förutsättning för nationalstadsparkens rika biologiska mångfald. I parken finns ca 75 procent av all flora och fauna som förekommer i Mellansverige: ett rikt fågelliv, märkliga insekter som den Bredbandade ekbarkbocken, sju sorters fladdermöss, den lilla fisken Grönlingen m.m., m.m.
Stadsdelarna kring Järvafältet – Norra och Södra Järva, Barkarby, Västerjärva, Ursvik och Ulriksdal har tillsammans tillräckligt mycket människor och arbetsplatser för att vara en egen stad. Men nu ligger dessa stadsdelar i fem olika kommuner och har i stor utsträckning dåliga naturliga kommunikationer mellan sig.
Förbundet för ekoparken är lika mån om att stadsdelarna runt fältet ska kunna fungera ihop som alla boende, politiker och stadsplanerare. Men det får inte åstadkommas på ett sätt som skadar Järvakilen som spridningsväg. Filmen om Järva Storstadspark visar respekt för de gröna sambanden och föreslår inte att fältet ska bebyggas utan istället hur grönskan ska kunna nå ända in i bostadsområdena. Vi i förbundet hoppas att få vara med och utveckla denna idé samtidigt som åtgärder vidas för att förbättra Järvakilens spridningsvägar: det behövs ekodukter över Rotebroleden, Akallavägen, stambanan och Uppsalavägen, och Igelbäcken behöver mer vatten,
Hästa gård ska drivas ekologiskt med djurhållning som passar de olika markerna m.m. Vi har tagit upp detta ämne flera år i rad på Gröna kilarnas dag och hoppas få till stånd en fruktbar dialog med politiker och stadsplanerare runt fältet.
Se filmen om Järva Storstadspark, ett förslag för en levande grön kil, som håller för framtiden!