En ny detaljplan för kv Skeppsholmsviken är ute på granksning. Det är p-platsen bakom Liljevalchs, där fram till 1958 Nöjesfältet låg. Förbundet och en rad Djurgårdsintressenter vill inte ha mer storskaliga, ljudliga åkattraktioner – de är främmande för den småskaliga, grönt inbäddade bebyggelsen på Södra Djurgården. Gröna Lund och Stadsbyggnadskontoret påstår att den planerade utbyggnaden ska passa in i Djurgårdsstadens kulturmiljö. De vilseleder både i text och bild vad som är på gång.
Så här skriver Stadsbyggnadskontoret i planbeskrivningen: Syftet med planen är också att ta fasta på och värna de kulturhistoriska värdena på platsen med hänsyn till att området ligger inom Nationalstadsparken och är en del av Riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården. Det är därför viktigt att byggnader, objekt och publika platser gestaltas med omsorg och anpassas i skala och karaktär till den kulturmiljö som Djurgårdsstaden utgör. Planens syfte är också att möjliggöra en ny och tilltalande siluett där zonen närmast vattnet utgörs av ett parkliknande område bakom vilket nya nöjesattraktioner sticker upp på några få ställen.
När Förbundets ordförande, Richard Murray, före sommaren informerades av Parks&Resorts (som äger Gröna Lund) vd Christer Fogelmarck, sa denne att man bara planerade låg bebyggelse, två à tre våningar och att nya åkattraktioner skulle ligga på det gamla området. Det lät ju betryggande men visade sig vara en missvisande för att inte säga rent bedräglig bild. Detaljplanen föreslår högsta byggnadshöjd 60 m inom 25 procent av området, vilket medger mycket stora åkattraktioner.
Det är trist när Christer Fogelmarck påstår att ”De som är mest högröstade inte bor så nära området och heller inte är insatta och intresserade av saklig information.” (SvD 2018-12-15) 1) Christer Fogelmarck ger inte saklig information utan felaktig. 2) Huvuddelen av de som protesterar mot Gröna Lunds planer bor i närheten, vilket brukar anföras emot dem för att de argumenterar i egenintresse. Även om ingen styrelsmedlem i Förbundet för Ekoparken bor i närheten är vi alla besjälade av att bevara Stockholms skönhet och Kungliga nationalstadsparkens kulturvärden – att lägga oss till last att vi inte bor på platsen vittnar om en mycket trångsynt uppfattning om medborgerligt intresse för den stad vi alla lever i.
Bildpresentationen av planerna visar i första hand den låga bebyggelsen mot Falkenbergsgatan och Allmänna gränd. Det sägs i planbeskrivningen att ”Åkattraktionerna ska vara genomsiktliga och anpassas till stads- och landskapsbilden och Nationalstadsparkens värden.” Illustrationen ska försöka övertyga om att så blir fallet. En berg-och dalbana gjord av spindelväv.