En seger för kulturmiljön och stockholmsälskarna!
Förbundet för Ekoparken och de andra ideella miljö- och kulturorganisationer som överklagat detaljplanen för Skeppsholmsviken 6 där Gröna Lund önskar utvidga sin verksamhet med ytterligare berg- och dalbanor, pariserhjul m.m. fick rätt mot Stockholms stad och Gröna Lund. Domstolen upphäver Stockholms stads beslutade detaljplan.
Vi ser detta som en stor seger för lagen om Nationalstadsparken. Domen bygger på förarbetena till lagen, i vilka kompletteringar sägs vara möjliga att göra men inte att anlägga hela nya verksamheter, som i detta fall. Vi kommer att behöva lagens stöd i många nu aktuella ärenden, så detta inger hopp
säger Richard Murray, ordförande för Förbundet för Ekoparken.
Vi hoppas nu att den styrande moderatledda majoriteten i Stockholm, Gröna Lund och Kungl. Djurgårdens förvaltning, som tillsammans drivit detta ärende, ska respektera lagarna och avstå från att överklaga.
Vi hoppas att Gröna Lund, Djurgårdsförvaltningen och Stockholms stad omedelbart sätter i gång med att försköna det som i dag är en parkeringsplats genom att göra den till park – en riktig Gröna Lund – med en strandpromenad och kaj för båttilläggning. Det kan göras utan detaljplan
fortsätter Richard Murray.
Förbundet för Ekoparken och andra ideella organisationer vann i Mark- och miljödomstolen mot Stockholms stad och Gröna Lund. Detaljplanen för Skeppsholmsviken 6 upphävs. Gröna Lunds planerade utvidgning stoppas. Domen är bra för det sätt som den fäller detaljplanen. Detaljplanen fälls för att den strider mot lagen om Nationalstadsparken: detaljplanen medger en ”utvidgning” vilket strider mot förarbetena, enligt vilka enbart ”kompletteringar” är tillåtna. Med ”ett förverkligat planförslag skulle Gröna Lunds dominans över området öka. Fronten mot vattenrummet kommer enligt domstolens uppfattning förändras påtagligt. Därmed skulle områdets karaktär med grönska och byggnader för rekreation från olika tider och deras förhållande till Djurgårdens parklandskap ändras och områdets kulturhistoriska värden skadas.”
Missvisande illustrationer i detaljplanen
Domstolen hade kunnat fälla planen enbart på missvisande illustrationer utan att säga något om övriga invändningar. Nu har vi i alla fall dessa två bedömningar: Detaljplanen strider mot såväl lagen om Nationalstadsparken som lagen om skydd av riksintressant kulturmiljö.
Däremot är det svårbegripligt att domen tar så lätt på olägenheterna för de boende och på strandskyddet, liksom att man överser med de missvisande illustrationerna. På illustrationerna syns inga höga åkattraktioner, eller så ser de genomskinliga ut, de har inte illustrerat vad detaljplanen medger och Park & Resorts vill göra.
Motparterna kommer att överklaga
”Vi är förberedda på att det här är en process som fortsätter i nästa instans”, säger Christer Fogelmark, vd för Park & Resorts som äger Gröna Lund till Sveriges Radio: https://sverigesradio.se/artikel/gronan-far-inte-bygga-ut-nojesparken-stoppas-i-domstol
Motparter i målet (de som vill behålla den detaljplan som tillåter 45 m höga åkattraktioner på den nya platsen) är:
1. Stockholms kommun 105 35 Stockholm
2. AB Gröna Lunds Tivoli
Ombud: advokaten Mårten Tagaeus och jur kand Leon Wadman
3. Kungliga Djurgårdens Förvaltning Box 27138, 102 52 Stockholm
4. Statens Fastighetsverk Box 2263, 103 16 Stockholm