Aftonbladet uppmärksammar vår kritik mot hur planering och genomförande utav festivalen har skett, och talar med ordförande Richard Murray och styrelseledamot Jenny Rosen:
Vi har inget emot evenemang men då ska de respektera att det är i en nationalstadspark också. Vi har krav på att den ska skötas, biologisk mångfald ska fungera och den ska vara tillgänglig för en bredare allmänhet,” säger Richard Murray till Aftonbladet.
Precis som Magnus Andersson på Djurgårdsförvaltningen säger till Aftonbladet, så ingår evenemang på Ladugårdsgärde i Länsstyrelsens vård- och utvecklingsplan. Däremot får evenemang enligt denna inte hindra tillgänglighet för allmänheten i mer än några dagar. För Lollapalooza var området avstängt 17 juni – 5 juli (från Italienska kulturinstitutet och Sveriges Radio och upp över hela Ladugårdsgärde inklusive Greve von Essens väg). Byggnationerna och grusläggningen påbörjades 10 juni. Här har alltså festivalen getts tillåtelse att överskrida det som är fastslaget i vård- och utvecklingsplanen. Arrangemanget levde inte heller upp till att miljön omgående ska återställas efter ett evenemang, utan skräp och grus fanns fortfarande kvar mer än en vecka efter att festivalen avslutats. Bilderna visar också att området som gruslades sträcker sig långt bortom Nationaldagsgaloppens traditionella område, på sånglärkornas äng där gräset dittills vuxit högt.
Det framgår inte av Aftonbladet-artikeln hur Djurgårdsförvaltningen har resonerat kring sånglärkorna, som både är en nära hotad art, och en del av det levande kulturminnet i parken.
Ladugårdsgärde är ett kulturminne, med sin långa historia synlig ända från järnåldersgravarna strax ovanför hästhagarna. ”När staden växer så trängs ofta djurlivet bort till förmån för hus och vägar. Ibland finns det dock refuger kvar som skapar en livlina för fortsatt existens. Detta kan gälla Sveriges mest urbana sånglärkor på Ladugårdsgärde som fortfarande spelar i skyn över Karl XI:s övningsfält.”, så står det om sånglärkorna på http://www.nationalstadsparken.se/ – Och när maskinerna rullade in på Ladugårdsgärde för att lägga grus för festivalen spelade sånglärkorna mycket riktigt i skyn över fältet. Det betyder att de var mitt under pågående häckning, förklarar Henrik Waldenström, fågelguide och projektledare på WWF. Häckningen avbröts således av festivalen. Vid Inventering av sånglärkor på Ladugårdsgärde inom Kungl. Nationalstadsparken 2015, genomförd av bland andra Henrik Waldenström, framgår att sånglärkorna normalt är kvar på Ladugårdsgärde till augusti. Det innebär att de häckar under hela sommarperioden, och kan genomföra flera häckningar om de förblir ostörda. (Om det är nya par som häckar senare i perioden, eller samma par som gör en andra häckning, vet inte forskningen säkert än.) Gräset på Ladugårdsgärde har tidigare år slagits i mitten av juli eller senare, för att inte störa sånglärkornas häckning.
I en tid där det talas om en sjätte massutrotning, och där största orsaken till denna anges vara habitatförlust, är det anmärkningsvärt att en nära hotad art har tillåtits störas på detta sätt i sin häckning, mitt i en Nationalstadspark! Sånglärkornas habitat får inte tas i anspråk på detta sätt.
Bird Life Sverige givit en kommentar kring sånglärkorna på Ladugårdsgärde, som följer i sin helhet nedan. Där framkommer också att sånglärkorna antagligen ruvade sin andra kull med ungar när de blev undanträngda av festivalbygget:
BirdLife Sverige – nationell partner i den världsomspännande naturskyddsorganisationen BirdLife International – värnar om de flesta fåglar, men vi ser som vår viktigaste uppgift att skydda de som är hotade och/eller uppvisar kraftiga populationsminskningar. En sådan art är sånglärkan, som under flera decennier minskat kraftigt i framför allt västra och norra Europa. Den svenska populationen är fortfarande ganska stor, men vårt förändrade jordbrukslandskap – där stora delar brukas allt mer intensivt, medan andra växer igen – har lett till att sånglärkan numera är rödlistad. Om minskningen inte avtar snarast kommer arten sannolikt att placeras i hotkategorin Sårbar i nära förestående uppdatering av den svenska rödlistan. Det är således vår gemensamma uppgift att bevara så många värdefulla miljöer som möjligt.
Sånglärkan tillhör våra allra mest folkkära fåglar, bland annat eftersom den är en av de första flyttfåglarna som anländer på våren, men också på grund av dess melodiska och närmast ändlösa sång. För att häcka är sånglärkan beroende av öppna gräslandskap, så den trivs varken i trädrika eller alltför ”sterila” miljöer. Den placerar gärna sitt bo i en större tuva, men kräver kort gräs för att finna föda.
Av förklarliga skäl är antalet stora gräsytor i storstadsmiljö högst begränsade. Gärdet utgör således en sällsynt ”fristad” för sånglärkan i Stockholm. Med anledning av detta har BirdLife Sverige uppmärksammats om risken för att festivalen Lollapalooza kan innebära negativ påverkan på den lokala sånglärke-populationen, som i månadsskiftet juni/juli sannolikt är i färd med att ruva sin andra kull för året. Självklart måste gräsytan kunna utnyttjas för publika arrangemang, men om betydande mängder schaktmassa placeras ut riskerar själva biotopen att förändras så att den inte längre passar sånglärkan lika bra. Vi önskar därför se en diskussion kring hur såväl festivalen som sånglärkorna ska kunna fortleva framgångsrikt även i framtiden.
För BirdLife Sverige,
Daniel Bengtsson
Fågelskyddsansvarig”