Inför Lollapalooza på Ladugårdsgärde 2019 och 2022 har häckningsplatsen för Stockholms alldeles egna sånglärkepopulation maskinslåttrats innan lärkorna häckat färdigt. Maskinslåttern av ängen där sånglärkorna häckar väckte sorg och ilska hos allmänheten, då ägg och ungar körs över av maskinerna. Magnus Andersson, slottsfogde, svarade i radio att festivalen kan genomföras bättre både med avseende på utbredning på fältet och tidpunkt för evenemanget. Men biljetterna till årets Lollapalooza har börjat säljas och festivalen är planerad för samma tid som tidigare år. Förbundet för Ekoparken undrar hur ungarna ska skyddas från att bli överkörda?
Vi hade hoppats att de rekommendationer som gäller i Stockholms stad nu skulle efterlevas på Ladugårdsgärde: Ingen slåtter före 1 juli. Men i år börjar festivalen till och med tidigare än förra året, redan 29 juni. Och gräset maskinslåttras långt innan dess.
Förbundet för Ekoparken påtalade redan efter festivalen 2019 att en klippning före midsommar allvarligt skulle hota sånglärkorna på Ladugårdsgärde. Vi har även startat en namninsamling, som tyvärr fortfarande är lika aktuell.
Skriv under vår namninsamling här
Sånglärkorna bär på sina vingar upp både natur- och kulturminnen. Vi uppmärksammar deras rätt att vara ostörda under sin häckning i Nationalstadsparken!
Polisutredning pågår
Rekommendationen i Stockholm är att vänta med slåtter till juli månad på ängar med markhäckande fåglar. Länsstyrelsen godkände ändå den slåttern inför Lollapalooza 2022, baserat på att KDF i sin anmälan av åtgärden lovat att spara den sydöstra delen av ängen åt lärkorna och att tre stora ytor skulle sparas från klippningen.
Länsstyrelsens beslut om godkännande lyder således: ”Länsstyrelsen har från allmän naturvårdssynpunkt inget emot den anmälda åtgärden, under förutsättning att den utförs i enlighet med anmälan och utelämnar den sydöstra delen.”
Men istället för att spara denna lärktäta del av ängen så som utlovat, klipptes HELA Ladugårdsgärde, och detta utreds nu för artskyddsbrott.
Inför 2019 tillfrågades aldrig ens Länsstyrelsen och inget samråd hölls innan slåttern. Då var dessutom sånglärkorna rödlistade. Det året grusades 25 000 kvadratmeter av ängen. FFE skickade in en begäran till Länsstyrelsen om att utreda ansvaret för skadorna på Nationalstadsparken till följd av festivalen Lollapalooza och om det är befogat väcker åtal, men efter 1,5 års handläggningstid beslutade Länsstyrelsen att inte vidta någon åtgärd, bland annat eftersom sånglärkorna slutat vara rödlistade 2020 (?)
Mark- och miljödomstolens utslag (Dom M 9478-20) beträffande länsstyrelsens (bristfälliga) tillsyn av festivalen Lollapalooza på Ladugårdsgärde 2019: Länsstyrelsen måste se till att Gärdets sånglärkor skyddas enligt Artskyddsförordningen och samråd måste ske innan Lollapalooza genomförs på Ladugårdsgärde.
Vi har fortfarande inte fått besked om samråd inför festivalen 2023, trots att biljetter säljs utan synbara förändringar eller anpassningar sedan förra året. Och trots att artskyddsbrott alltså utreds.
Här kan du läsa mer om bakgrunden till den pågående polisutredningen
Full av biologisk mångfald
Under Biologiska mångfaldens dag 2022 arrangerade Förbundet för Ekoparken en bioblitz och fick en rik artlista av djur- och växtliv, hela 329 arter varav 15 rödlistade. Växterna på ängen Ladugårdsgärde bär platsens historia. Detta har varit en av stadens stora betesängar. Här tog Ladugårdslandets kogubbar och getgummor ut djuren på bete. En slåtter på Ladugårdsgärde bör också anpassas efter växternas livscykel, så att de hinner fröa av sig och inte försvinner från platsen.
Ladugårdsgärde är ett levande kulturminne, värt att bevaras. En festival har självklart också sitt egenvärde, men på en sådan känslig plats måste den anpassas, om det ens är där den bör hållas.
Får inte spärras av i mer än några dagar
”Ingen annanstans kan man så nära stadens centrum uppleva lärkans sång”! Orden kommer ur Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken, och är skrivna om Ladugårdsgärde.
Där står också att läsa, om rekreation och nyttjande på Ladugårdsgärde:
- Ladugårdsgärdes många olika rekreationskvaliteter ska bevaras och utvecklas. Funktionerna som rekreations- område, sportfält och plats för tillfälliga evenemang ska bestå. Det ska vara en balans mellan nyttjande av Ladugårdsgärde för evenemang och dess användning för friluftsliv och promenader.
- Evenemang ska i tid och rum förläggas så att växt- och djurlivet inte skadas och genomföras så att områdets karaktär och immateriella värden kan upplevas även under evenemangen. Ett evenemang ska ta området i anspråk högst under några dagar och miljön omgående återställas. Evenemang som är särskilt trafikalstrande bör undvikas.
Här kan du läsa mer om vår kamp för Sveriges mest stadsnära sånglärkor