Ladugårdsgärde är en plats rik på både biologisk mångfald och historia. Här finns historiska sevärdheter från järnåldern och framåt. Här bor också Sveriges mest stadsnära sånglärkor. Nu kan du enkelt skicka in dina åsikter om Ladugårdsgärde och be att sånglärkorna skyddas!
”Ingen annanstans kan man så nära stadens centrum uppleva lärkans sång”! Orden kommer ur Vård- och utvecklingsplanen för Nationalstadsparken, och är skrivna om Ladugårdsgärde. Men festivalen Lollapalooza hotar sånglärkorna. Två veckor innan festivalen slås ängen och maskiner och scener täcker hela gärdet. Enligt de rekommendationer som ges från Jordbruksverket för lärkornas häckplatser så ska man vänta med slåtter till efter midsommar. På Ladugårdsgärde finns det ingen anledning att slå gräset före mitten av juli. Men trots att Förbundet för ekoparken har lyft frågan sedan 2019, så har ännu inte Djurgårdsförvaltningen sett till att festivalen läggs i slutet av sommaren, så att ängen inte behöver slås före midsommar.
Trots att sånglärkorna både är skyddade av Artskyddsförordningen och lever i Nationalstadsparken, så vet vi inte hur länge till vi kommer att få höra dem annonsera våren medan de ryttlar över ängen.
Nu kan du hjälpa lärkornas röst att höras!
Att promenera på Ladugårdsgärde ger en fantastisk historieupplevelse, med spår från historien sedan järnåldern. Uppe i skogsbrynet finns järnåldersgravar, i hästhagarna finns en husgrund från byn Medelby och den rosa borgen vittnar om tiden som militärt övningsfält. Här betade också stadens kor och getter, som den växtliga biologiska mångfalden på ängen fortfarande bär spår av. Sånglärkorna på Ladugårdsgärde är en del av områdets spännande historia. I århundraden har de återkommit till platsen varje vårvinter. I gamla tider skulle jägare skjuta vårens första lärka till en kunglig vårmåltid, men Oscar II skyddade lärkorna från den traditionen.
Länsstyrelsen och Djurgårdsförvaltningen samlar nu in besökarnas åsikter om olika delar av Djurgården, med hjälp av utplacerade skyltar med QR-koder till ett webb-formulär. På Ladugårdsgärde står en sådan skylt, som du kan promenera ut till för att tycka till. Om du redan känner Ladugårdsgärde och dess speciella historia och fågelliv, så kan du klicka på bilden nedan och sedan förstora upp den, sedan fotar du QR-koden på skylten med din mobil för att komma till webbformuläret.
Mer om vår kamp för sånglärkorna
I dessa artiklar kan du läsa mer om sånglärkorna på Ladugårdsgärde och vår kamp för dem:
Pressmeddelande: Festivalen hotar sånglärkorna, men Länsstyrelsen ger grönt ljus!
Oscar II stred för sånglärkorna
EU-dom underkänner svenska tillämpningen av artskyddet
Ny dom: Länsstyrelsen måste se till att Gärdets sånglärkor skyddas enligt Artskyddsförordningen